Kalkbruk & kalkfärg

Traditionella murverk skall underhållas med ursprungliga material och metoder
Murning och putsning med kalkbruk och målning med kalkfärg har tusenåriga traditioner. Med beprövade arbetsordningar och metoder har arkitekter och hantverkare med enkla material och verktyg skapat vackra hållbara byggnader som vårdas för kommande generationer.

Lufttorkande kalkbruk har historiskt sett varit det mest använda mur och putsbruket på våra byggnader, även på mer modernare fasader var det tidigare vanligt att man använde traditionellt kalkbruk och kalkfärg. På 40-50 talet gjorde kc-bruket sin entre, kalkbruk glömdes bort och blev vanligare att man använde KC-bruk istället för kalkbruk , kc-puts / cementputs började användas mer och mer vid renovering av fasader på innan rent kalkputsade fasader . Det har senare visat sej att denna blandning av material inte fungerar efter en tid bildas sprickor, med stor risk för större skador som följd. Det blir nu allt klarare att traditionella kalkputsar och murverk skall underhållas och vårdas med ursprungliga material och metoder.

Kalkbruk
Kalkbruk är en blandning av bindemedel (kalk), ballast (sand, krossad sten). Förr i tiden kunde man ibland blanda i tegelkross/mjöl, aska, lera och djurhår i bruket. Alla ingredienser i ett kalkbruk påverkar dess egenskaper, graderingen på sand/stenkross och proportionerna mellan dessa och kalk är avgörande för att bruket ska få rätt egenskaper.

Kalkfärg
En fabrikstillverkad kalkfärg har fyllnadsmedel som gör kalkfärgen mer täckande och blir heltäckande på ett mindre antal strykningar om vi jämför med en traditionell kalkfärg som kräver fler strykningar. På äldre kulturhistoriska byggnader använts nästan alltid den äldre traditionella kalkfärgen . Avfärgning av en kalkputs på traditionellt vis utförs med en kalkfärg som består av ett bindemedel av kalk, vatten och pigment som påförs tunt i flera lager. Modern fabrikstillverkad kalkfärg som gör färgen mer täckande får inte dom vackra skiftningar som man får med en äkta handblandad kalkfärg , utan dom går förlorade. Äkta handblandad traditionell kalkfärg ger ett fantastiskt levande utseende och det finns ingen modern fasadfärg som kan mäta sig med originalet.

Kalkfärg har funnits och använts på putsade fasader i lång tid tillbaka och är en av våra äldsta metoder att färga en fasadputs med. Kalkfärg var i stort sett den enda färg man använde sig av på putsade fasader fram till 1940 – 1950 talet. Kalkfärger är också helt öppna för fuktvandring vilket också gör att fasadputsen kan torka ut på ett bra sätt.

Behöver du hjälp med fasadrenovering är du välkommen att ta kontakt med oss. Vi kan fasadrenovering av kalkputsade fasader.

Kontakt

Järnrikets Mur & Fasad AB
556979-1386

Lars Hoops

Faktureringsadress:
Rallarrosvägen 11, 806 47 Gävle

073-7853406

lars@jarnrikets.se

Kontakt
Kontaktformulär
reCAPTCHA

Järnrikets Mur & Fasad AB      556979-1386       Faktureringsadress: Rallarrosvägen 11, 806 47 Gävle
L
ars Hoops        073-7853406         lars@jarnrikets.se

HEM    |    FASADRENOVERING    |    TJÄNSTER    |    JÄRNRIKETS MUR & FASAD    |   KONTAKT